Enova økte støtten til solcelle

Enova økte støtten til solceller i fjor. Hva skjer i 2023?

January 01, 20232 min read

Enova økte i fjor maks-støtten til solceller med over 20 000 kroner til 47 500,-. Det kan gjøre det enklere for husholdninger til å investere i solcelleanlegg som et energibesparende tiltak. Høye strømpriser gjør også sitt til at nedbetalingstiden blir redusert. Det blir spennende å se hvilke nye tilskuddsordninger som kommer i 2023.

Høye strømpriser har satt fart på nye støttetiltak

Det er grunn til å tro at de høye strømprisene har satt fart på utvikling av nye støtteordninger. Å produsere egen strøm vil lønne seg på sikt, og med offentlig støtte er det enklere å komme i gang. Nå er solceller på taket blitt mer aktuelt for flere. Men før du går i gang bør du kontakte kommunen din. Solceller på tak eller vegg vil i mange tilfeller innebære fasadeendring, som det må søkes om med en byggemelding. 

I følge Enova vil den nye solcellestøtten kunne utgjøre 25 prosent av investeringen. Når et solcelleanlegg koster i størrelsesorden fra 100 000 til 200 000 kroner monner det en god del. Men for mange vil det uansett være en stor kostnad. Ikke alle som ønsker det vil ha råd til investeringen.

Imidlertid har Enova kommet med flere nye tiltak, som støtte til smarte styringssystemer til både strømbruk og varmtvannsbereder. Dette er lurt for da reduserer du strømbruken når den er på sitt dyreste. Ved å unngå å bruke strøm når alle andre gjør det, sparer du kostnader og beholder den gode komforten.

Les også: Nå finner du solceller sammen med en rekke andre energibesparende tiltak i Energiportalen.

Her er Enovas nye støtteordninger

Støtte til solceller

Øker fra maksimalt 26.250 kroner til maksimalt 47.500 kroner. Støtten til selve investeringen er på 7.500 kroner, og i tillegg kommer 2.000 kroner per kilowatt for opptil 20 kilowatt (fra 1. februar). Dette var tidligere 1.250 kroner per kilowatt for opptil 15 kilowatt.

Smart strømstyring

Ny ordning med inntil 10.000 kroner i støtte til smarte styringssystemer for hjem og fritidsboliger.

Smart varmtvannsbereder

Når du skaffer en varmtvannsbereder med styring kan du få inntil 5.000 kroner i støtte. Dette kutter ikke strømbruken, men flytter oppvarmingen til tider med lavere strømpris.

Tiltaksbonus

Du kan få inntil 15.000 kroner i bonus når du installerer både væske-til-vann-varmepumpe, akkumulatortank og vannbåren varme. Totalt kan du få inntil 40.000 kroner i tilskudd.

Kartleggsstøtte

Borettslag og boligsameier kan få støtte til kartlegging av tiltak som energieffektivisering, utjevning av effekt, lokal energiproduksjon som varmepumper eller solkraft. De skal kunne søke i løpet av mars 2022.

Kilde: Enova

Se oversikt over alle Enovas støtteordninger.

Back to Blog

Ønsker du gratis klima- og energirådgiving?

Om Energiportalen

Energiportalen er levert av Simenergi AS
– Norges ledende fagmiljø på simulering av energibruk og inneklima i bygg.

Energiportalen.no er et beregningsprogram rettet mot eiere av eneboliger, småhus og leiligheter. Programmet gir et objektivt estimat på dagens energibruk. I tillegg ser du effekten av ulike energitiltak og kva du kan spare i kilowattime, kroner og CO2-utslipp.

Personvernerklæring

post@simenergi.no

Besøk oss på sosiale media